De Kempenaerstraat

(aanvankelijk Burgemeester De Kempenaerstraat)

Straat in de Gemeentebestuurdersbuurt,herinnert ons aan Jacob Mattheüs de Kempenaer (1853-1900) ,burgemeester van Oegstgeest van 1895-1900.

De Kempenaer werd bij koninklijk besluit van 17 juni 1895 per 1 juli daaraanvolgend benoemd tot Burgemeester van Oegstgeest en van Voorhout, onder gelijktijdig eervol onslag als burgemeester van Voorschoten.Hij was de opvolger van Burgemeester Terwee, die met pensioen ging.Door zijn vroegtijdig overlijden is De Kempenaer maar kort burgemeester van Oegstgeest geweest,maar in deze periode hebben zich wel enkele belangrijke gebeurtenissen voorgedaan.Zo werd in 1896 de grens tussen Leiden en Oegstgeest verlegd van (ongeveer) de Leidse singels naar de Kagerstraat,wat een terugval van het inwonersaantal meebracht met 40%,en daardoor inkrimping van het gemeentepersoneel: de enige "ambtenaar ter secretarie"buiten de gemeentesecretaris en de gemeenteontvanger moest worden ontslagen,evenals de "asman" (vuilnisophaler)!Door deze annexatie kwam de familie De Kempenaer,die vanuit Voorschoten verhuisd was naar het Terweepark bij het station Leiden,toch weer buiten Oegstgeest te wonen.Hij kreeg daarvoor dispensatie,mits hij elke week op maandag en vrijdag voor de inwoners van Oegstgeest te spreken zou zijn.Verder maakte De Kempenaer de opening mee van de psychiatrische inrichting Endegeest (1897),evenals de aankoop van grond voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis aan het Wilhelminapark en de aanbesteding daarvan.Een paar weken voor de opening is hij overleden.Hij werd begraven in de voormalige grafkelder van de familie Sohier de Vermandois bij de Groene of Willibrordkerk.Bij besluit van Burgemeester en Wethouders in juli 1914 werd "de Hooge en Lage Voortweg"omgedoopt in De Kempenaerstraat. 

 

Tekst en foto uit "van Abtspoelhof naar Zoutkeetlaan"

Een uitgave van de Vereniging Oud-Oegstgeest

 

 

     

Kempenaerstraat 91, omstreeks 1913

Kruidenier Buschmann naast de smederij van Hoogerdijk

1925, Straatkiekje van een groepje kinderen in de Kempenaerstraat. Achterste rij met

grote strik Maartje Haasnoot en links van haar Cor Haasnoot. De middelste rij,

het meisje daar met de grote strik is Riek Copier.

 

     

Woonhuis en werkplaats Kempenaerstraat 61van Nico Haasnoot

Jo Haasnoot en Leen Jansen Schoonhoven

Vader Nico en zoon Jan Haasnoot

 

Een inwoner van Oegstgeest schreef:

Naar aanleiding van je mail met update voor de site over Oegstgeest heb ik voor je site twee foto’s uit 1923, gemaakt bij de oplevering van twee “burgerwoonhuizen” in de Kempenaerstraat.

Bij een eerdere verbouwing is een blikje gevonden met de namen van de werkmannen.

 

Dullaert in de jaren vijftig van de vorige eeuw

Dullaert in 2003

 

1938,Anneke, dochter van slager Langenberg

   

De slagerij van Langenberg in 1955

 

 

De Paaskoe van slager Langenberg, foto is genomen met pasen 1938 of 1939.

vlnr: Piet Dubbelaar en Jan Arnoldus  ( personeelsleden) en Jan Langenberg (vader) en Piet Langenberg (zoon).

Het woonhuis naast de winkel is voor de 2e wereldoorlog verbouwd tot melkwinkel van “de Landbouw”.

 

 

 

 

 

     

 

Uit 1951 en 1952 Slagerij Langenberg,met vader Jan,moeder Jacoba en zonen Piet en Henny

 

 

 

 

 

Met dank aan Sylvia Braat voor deze foto

 

Een kleine en een grote grutter in De Kempenaerstraat

 

 

 

Ooit kende Oegstgeest nog een echte kruidenierszaak waar veel in papieren zakjes werd geschept en op de Berkelweegschaal afgewogen.

Een winkel met een prachtig interieur dat iedereen heden ten dagen alleen nog in musea,als die van de 20e eeuw,kan bewonderen.

De Gebroeders van der Leeden,die de zaak runden,trof je altijd in witte jas achter de toonbank.Het waren kruideniers van standing.

De klanten wachtten geduldig  hun beurt af en wisselden onderling de laatste nieuwtjes uit.In 1981 sloten de Van der Leeden's hun firma.

 

De afscheidsreceptie bracht een ongekend aantal Oegstgeestenaren en klanten uit de regio op de been.

Ook werd de hand geschud van de heer van Duyvenboden die vele jaren bestellingen opnam en bezorgde.

Volgens een oud grapje was er een klant aan de telefoon met het verzoek even een reep chocolade te laten bezorgen.

Waarop deze het antwoord kreeg dat de bezorger net op pad was met het afleveren van een maggiblokje.

Thans bevindt zich ter plekke aan de Kempenaerstraat de succesvolle makelaardij Van Welzen en Losekaat.

Tekst en foto uit de Oegstgeester Courant,een bijdrage van Aert Lieftinck uit Nieuw-Zeeland, en door Joris Lieftinck uit Rijswijk doorgestuurd.

 

       

Ineke-Arie-Elizabeth en Jacobus de Leen

Elizabeth-Ineke-Jacobus en Arie de Leen

Elizabeth met dochter Ineke (1931)

Elizabeth met dochter Ineke aan de was

       

 

       

Hier begon in de Kempenearstraat 14 Arie de Leen zijn Doe het Zelf zaak

Dit was het pand van Arie de Leen omstreeks de jaren zestig van de vorige eeuw

 

Klassefoto van omstreeks 1928

     
 

 

 

Familie de Leen.

Met dank aan Lizette de Leen, kleidochter van Arie de Leen voor de foto's. Deze klassefoto is er een van De Gevers Deutz kleuterschoolschool

 

Kempenaerstraat 14, winkel en woonhuis van Arie de Leen.

 

Ook in de Kempenaerstraat, Jamin en de Rijnlandse Boekhandel      

       Albert Heijn, onze nationale grootgrutter in 1959 en 2002

Ook Kempenaerstraat

 

   

Ook nu in 2015 nog steeds actief in Oegstgeest

 

     

 

 

Ziekenverpleging voor alle gezindten

 
     

 

Bouw Garage Koudijs,hoek Spaargarenstraat en Kempenaerstraat

 

Bedrijfspand en woning aannemer, makelaar en assuradeur de Jongh

Luuc Verbeek uit Rijnsaterswoude schreef het volgende:

Op zoek naar totaal iets anders op internet, kwam ik terecht op Uw site over Oegstgeest. Mijn moeder en ik zijn geboren  in Oegstgeest, ik zelf in het Zendingshuis dat in het jaar 1945 als Diaconessenhuis dienst deed.Mijn grootouders hebben lang heel lang in de Kempenaerstraat gewoond, dus toen ik de link zag naar deze straat trok dat mijn belangstelling.Veel foto’s ken ik, maar die van de kinderen niet, mijn oog viel op het meisje met de muts geheel rechts, die ik dan ook terstond als mijn moeder herkende, wat leuk is dat!!!!

Mijn Grootvader, Johannes Jacobus de Jongh was aannemer, makelaar, en assuradeur, hij kocht als eerste grond, voor fl. 1,00 per m2, aan wat nu de Kempenaerstraat is en heeft daar de eerste huizen gebouwd.De Oegstgeesters in het oude dorp, verklaarden hem voor stapelgek er zou nooit iemand daar in de rimboe gaan wonen.Het blok tussen de ASC poort en de Spaargarenstraat en om de hoek de voormalige garage Koudijs is ook van zijn hand.Zelf betrok hij met zijn bruid huis no. 69 waarna, toen er kinderen kwamen vertrokken zij naar 89 en na hun vertrek, gingen het terug naar 79, waar mijn vrouw en ik ons eerste huis vonden bij opa en oma op de eerste etage.

Johannes Jacobus de Jongh kwam oorspronkelijk uit Den-Haag waar hij in 1884 is geboren, na zijn opleiding tot timmerman heeft hij een groot aandeel gehad, in de opbouw van de oude dorpskern, regelmatig in samenwerking met andere aannemers zoals Proper.Mijn grootmoeders meisjes naam is” van Rijn” geboren in een boerderij die stond tegenover het groene kerkje, waar nu de uitbreiding van de begraafplaats komt. 

Het woningbureau van mijn grootouders was een bekende naam in Oegstgeest en ver daarbuiten.Bovenstaande blijkt uit de notitieboekjes die ik  van mij grootvader in bezit heb.

De foto van de woningen aan de Laan van Oud Poelgeest correspondeert met de verkoopprijs berekening die ik in zijn notitie boekje uit 1952 zag staan.In een gesprek met hem vertelde hij mij, dat de grond gelegen bij de Warmonder tol, nu het villa park, te koop was voor Fl. 0,50 per m2, maar dat durfde hij zelfs niet aan.

Klik op de link voor die foto:  http://www.wimhoogerdijk.info/oegstgeest/oegstgeest20.htm

Ik hoop U  enige aanvulling voor de site aangebracht te hebben, zodat ook dit stukje geschiedenis voor de toekomst op elektronisch papier staat.

 

 

 

de Kempenaerstraat, foto van Theo Lidep

Jaren zestig van de vorige eeuw

 

 

 

Dierenspeciaalzaak de Kluijver, in De Kempenaerstraat

 

Klik op het straatnaambord om naar de winkeliersvereniging De Kempenaer te gaan